Hírek

Elérhetőségek

Magyar Falu Program - Szolgálati lakások kialakítása Kókán

magyar falu program

Kóka Község Önkormányzata 2022. februárban pályázatot nyújtott be a Magyar Falu Program Szolgálati lakás és orvosi szolgálati lakás felújítása, fejlesztése c. felhívásra „Szolgálati lakások kialakítása Kókán” címmel. A pályázat pozitív elbírálásban részesült és önkormányzatunk 40.000.000 Ft vissza nem térítendő támogatást kapott a fejlesztés megvalósítására. Mivel a projekt összköltségvetése meghaladta a maximális támogatási összeg mértékét, a fennmaradó költségeket Kóka Község Önkormányzata saját forrásból finanszírozta.

A projektben Kóka Község Önkormányzatának tulajdonában lévő Nagykátai út 13. szám alatt található épület részbeni felújítása, korszerűsítése valósulhatott meg. A kéttraktusos épület hátsó traktusában egy kisebb, míg az utcai elsőben egy nagyobb lakás került kialakítására. A lakások elválasztása a középfőfalnál történt meg, az elképzeléseknek megfelelően. Mindkét lakás 2 db lakóhelyiséget tartalmaz, a nagyobbikban nagyobb méretekben. A lakások külön bejáratúak, közös helyiség nincs. Az 1. sz. lakás az utca felől, a 2. sz. lakás az udvar felől közelíthető meg. A lakások fűtése egyedi gázfűtéssel került kialakításra.

A fejlesztés hozzájárul a település népességmegtartó erejének, továbbá a fiatalok helyben maradásának fokozásához, vonzóbbá téve a pedagógusi karrier lehetőségét. Mivel a projektben lévő építési tevékenységek egy része érinti az épületek külső határoló felületeit, (külső nyílászárók), ezért a beruházásnak köszönhetően fejlődik a településkép, a településközpont is, amely emeli élhetőségének színvonalát.

Összhangban a pályázati felhívásban szereplő célkitűzéssel megteremtődhetett a feltétele, hogy a kókai tanári, tanítói hivatások elismertségének visszaállítása megvalósulhasson, valamint a feladatot ellátó személyek részére a lakhatás biztosítottá váljon.