Hírek

Elérhetőségek

Földrajzi fekvés

Kóka a Duna-Tisza közén, Pest megye keleti részén a Tápió-vidék északi csücskében terül el. Megközelíthető Sülysáp vagy Tápiószecső irányából a 31-es főútról, valamint mellékútról Dány illetve Zsámbok felől. A legközelebbi várostól, Nagykátától közúton 21 km-re található, Budapest XVII. kerületéhez 24 km, Cegléd 47 km, Hatvan 29 km távolságra érhető el.

Kóka borvidéki település, több mint 400 éves szőlő és borkultúrája van.

Az ország legnagyobb kiterjedésű Kunsági borvidék területéhez tartozó homokos talajú vidéke. A szőlők egy részét a futóhomok megkötése céljából telepítették. Az itt termett úgynevezett homoki bor a mindennapok bora.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium által besorolt termőhelyi kataszter szerint, a település szőlőterülete I. osztályba tartozik, azaz szőlőtermesztésre kiváló adottságokkal rendelkezik.

A hagyományos – Olaszrizling, Ezerjó, Kadarka – fajták mellett, az új fajok telepítése is elterjedt, mint pl. Cabernet sauvignon, Kékfrankos, Zweigelt, Szürkebarát, Zalagyöngye, Chardonnay, Cserszegi fűszeres.

Szőlőterületeink elnevezése: Felsőhegy, Alsóhegy, Margithegy, Kutyahegy

A község jelentősebb felszíni vizei: Nagyvölgyi-patak, Úszói-patak, Dánsár, Polyák-árok, Nagy Felsőtápió, Bagi tó, Hajta-patak